Privacy

PRIVACY NOTICE TO CLIENTS

  • 1.0 General
    • 1.1 At Affin Hwang Group, we value your privacy and strive to protect your personal information in compliance with the laws of Malaysia.
    • 1.2 Affin Hwang Group will only collect and use your personal information in accordance with such laws (including the Personal Data Protection Act 2010), this Privacy Notice and/or the privacy terms in any agreement(s) that you may have or will enter into with Affin Hwang Group.
    • 1.3 This Privacy Notice explains:
      • a. What kind of personal information we collect and how we collect it;
      • b. How we use your personal information;
      • c. The parties that we disclose the personal information to;
      • d.The choices we offer, including how to access and update your personal information.
    • 1.4 For the purposes of this Privacy Notice, please note that:
      • a. “Affin Hwang Group” or “we” refers to Affin Hwang Investment Bank Berhad, Affin Hwang Asset Management Berhad, Asian Islamic Investment Management Sdn Bhd and our shareholders, subsidiaries, holding company, related corporations or associates (the terms “related corporations” and “associates” are as defined in the Companies Act 1965 and the Malaysian Accounting Standards respectively or the equivalent legislation in foreign jurisdictions) in Malaysia or overseas.
      • b. “Personal information” refers to any information which relates directly or indirectly to you (for individual) and/or relevant individuals in your organisation (for corporation) and/or your transactions with us. This information includes name, photocopy of NRIC, passport and their numbers, address, occupation, contact details, financial information, the details of account(s), the type of products and/or services subscribed to and such other necessary information regarding yourself, relevant individuals in your organisation and/or your transaction(s) with us. For the avoidance of doubt, please note that this Privacy Notice is applicable only to the personal information of an individual.
    • 1.5 By providing to us your personal information, you hereby consent to the processing of your personal information in accordance with this Privacy Notice.
    • 1.6 If you are a corporation supplying personal information of your directors, shareholders and/or officers to us, please do ensure that you have obtained their consent and bring this Privacy Notice to the attention of your directors, shareholders and/or officers whose personal information you are supplying/have been supplied to us.
  • 2.0 What Kind Of Personal Information We Collect And How We Collect It:
    • 2.1 In order to enable us to deal with your inquiries, open and operate an account/facility for you and/or to generally provide you with our products and services, we may need to and/or may be required to collect, use, disclose and store (i.e. “process”) personal information and/or financial information about you, which is required amongst others to:
      • a. to establish your personal identification and background;
      • b. to establish your financial standing and creditworthiness (where required); and/or
      • c. supply you with any of our products and services that you applied for.
    • 2.2 We may obtain this information from yourself and from a variety of sources, including but not limited to:
      • a. through your relationship with us, for example information provided by you in application forms, when using our products or services, when transacting on your accounts when taking part in customer surveys, competitions and promotions, and during financial reviews;
      • b. through your verbal and written communications with us and/or our authorised agents;
      • c. from third parties connected with you, such as employers, joint account holders, security providers or guarantors, representatives, other partners in your partnership, or through our corporate customers or corporate security providers where you are a director, shareholder, officer or authorised signatory;
      • d. from an analysis of the way you use and manage your account(s)/facility(ies) with us, from the transactions you make and from the payments which are made to/from your account(s)/facility(ies);
      • e. in the public domain;
      • f. Credit Bureau of Bank Negara Malaysia, credit reporting agencies, regulators and government agencies; and/or
      • g. from such other sources in respect of which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.
  • 3.0 How We Use Your Personal Information
    • 3.1 We may use your personal information for one or more of the following purposes:
      • a. to assess your application(s) for our products and services;
      • b. to verify your financial standing through credit reference checks;
      • c. to manage and maintain your account(s) and facility(ies) with us;
      • d. to manage our business and your relationship with us;
      • e. to better understand your current and future investment needs and your financial situation;
      • f. to provide you with information on and/or to market Affin Hwang Group’s products, services and offers which may be of interest to you;
      • g. to improve our products and services and to develop new products and services;
      • h. to notify you about benefits and changes to the features of products and services;
      • i. to administer offers, competitions and promotions;
      • j. to conduct surveys as to your relationship with us or our current/future products and services;
      • k. to respond to your enquiries and complaints;
      • l. to update, consolidate and improve the accuracy of our records;
      • m. to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;
      • n. to conduct research for analytical purposes including but not limited to data mining and analysis of your transactions with us;
      • o. to meet the disclosure requirements of any law or contract binding on Affin Hwang Group;
      • p. for audit, compliance and risk management purposes;
      • q. to assess financial and insurance risks;
      • r. to transfer or assign our rights and duties under any agreement(s) with you;
      • s. to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;
      • t. to conduct anti-money laundering checks;
      • u. for crime detection, prevention and prosecution;
      • v. for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations, standards, guidelines and/or by relevant regulatory authorities;
      • w. for any other purposes relating to or in connection with the business or dealings of the Bank; and/or
      • x. for such other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.
    • 3.2 We will ask for your consent before using your personal information for a purpose other than those that are set out in this Privacy Notice and in the privacy terms of any of your agreement(s) with Affin Hwang Group.
  • 4.0 Disclosure Of Your Personal Information
    • 4.1 In the course of the provision of our products and services to you and the management and/or operation of the same, we may disclose your personal information (to the extent necessary) to the following third parties:
      • a. Affin Hwang Group including the directors, officers, sale agents, dealer’s representatives and futures broker’s representatives;
      • b. companies and/or organisations that act as our agents and/or professional advisers;
      • c. companies and/or organisations that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions that you have requested;
      • d. companies and/or organisations that assist us in providing value added services that you have requested;
      • e. Our advisers (including but not limited to accountants, auditors, lawyers, financial advisers, consultants or other professional advisers);
      • f. Our merchants and strategic partners;
      • g. any person notified by you as authorised to give instructions or to use the account(s)/facility(ies) or products or services on your behalf;
      • h. any person intending to settle any moneys outstanding under the facility(ies) granted by us to you subject to your prior authorisation;
      • i. any third party as a result of any restructuring of facilities granted to you or the sale of debts, or the acquisition or sale of any company by us;
      • j. any rating / reference agency;
      • k. any financial institutions, merchants, takaful companies, takaful operators, insurers, insurance brokers or direct or indirect providers of credit protection;
      • l. any person connected to the enforcement or preservation of any of our rights under your agreement(s) with us;
      • m. any third party service provider, agent or contactor who have been appointed by us to provide services to us whether in or outside Malaysia subject to sufficient security controls over the information;
      • n. regulatory bodies such as Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Bursa Malaysia Securities Berhad, Bursa Malaysia Derivatives Berhad, clearing house and other regulatory bodies which have oversight over us and our activities;
      • o. Credit Bureau established by Bank Negara Malaysia;
      • p. any other parties to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or pursuant to a Court order, and/or
      • q. any other parties that we may have business or dealings with;
    • subject at all time to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to Affin Hwang Group (whether in or outside Malaysia).
    • 4.2 All parties mentioned in clause 4.1 above may in turn disclose your personal information to other parties such as companies within their Group of companies, their affiliates and Directors, shareholders, employees of such companies and affiliates, their professional advisers, service providers, strategic partners, regulators and other parties who or which may have business or dealings with them.
    • 4.3 We will otherwise treat your personal information as private and confidential and will not disclose your information to anyone outside the Affin Hwang Group except:
      • a. where you have given permission and/or otherwise consented;
      • b. where we are required or permitted to do so by law;
      • c. where required or authorised by any order of the Court;
      • d. where required to do so by Bursa Malaysia Securities Berhad and/or its related companies (Please refer to the “Important Notice” stated at the end of this Privacy Notice);
      • e. where we may transfer rights and obligations under an agreement; and/or
      • f. where we are required to meet our obligations to any relevant regulatory authority (e.g. Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Bursa Malaysia Securities Berhad) and/or under a contract.
  • 5.0 Security Of Your Personal Information
    • 5.1 Your information is our asset and we Affin Hwang Group place great importance on ensuring the security of your personal information. We regularly review and implement up-to-date technical and organisational security measures when processing your personal information.
    • 5.2 Employees of Affin Hwang Group are trained to handle the personal information securely and with strict confidentiality, failing which they may be subject to disciplinary action.5.3 We also impose compliance with this Privacy Notice on our agents, third party service providers, consultants and professional advisors. This serves to ensure that your personal information is safeguarded from unauthorised or accidental loss, misuse, modification, disclosure or destruction.
  • 6.0 Retention Of Your Personal Information
    • 6.1 Affin Hwang Group will retain your personal information in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreement(s) with Affin Hwang Group:
      • a. for the duration of your relationship with us;
      • b. for such period as may be necessary to protect the interests of Affin Hwang Group and/or our customers notwithstanding that your relationship with us has been terminated;
      • c. where otherwise required by the law; and/or
      • d. where required by Affin Hwang Group’s relevant policies.
  • 7.0 What If Personal Information Provided By You Is Incomplete?
    • 7.1 Where indicated, it is obligatory to provide your personal information to us to enable us to process your application for our products or services. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application/request or provide or continue to provide you with our products or services.
  • 8.0 Your Rights To Access And Correct Your Personal Information
  • We can assist you to access and correct your personal information provided to us.
    • 8.1 Accessing Your Personal Information
      • a. You may have access to your personal information in Affin Hwang Group’s possession by making a written request to the officer handling your account and/or the front counter officers, subject to payment of the relevant processing fee. We will use reasonable efforts to provide you with a copy of the requested personal information within 21 days of receiving your duly completed written request and the processing fee.
      • b. Please note that Affin Hwang Group may have to withhold access to your personal information in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.
    • 8.2 Correcting / Updating Your Personal Information
      • a. Where the personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to correct such personal information.
      • b. You can also assist us to keep your personal information (such as your current mailing address) up to date, as it will enable us to serve you better.
      • c. For securities trading clients, in the event you wish to correct / update your personal information previously provided to us, please come personally to any Affin Hwang Investment Bank Berhad’s Stockbroking branches to put up your written request to effect the correct /update of your personal information in order to avoid any inaccuracy and fraudulent amendments.
      • d. As for other clients, please liaise with the officer in charge of your account/facility with us.
      • e. We will use reasonable efforts to comply with your request to correct / update your personal information within 21 days of receiving your written request.
      • f. Please note that Affin Hwang Group has the discretion whether to allow your correction / updating request or may require further documentary evidence of the new information to avoid fraud and inaccuracy.
    • 8.3 Exercising Your Choices In Respect Of The Disclosure And Use Of Your Personal Information
    • Subject always to our contractual rights and obligations under relevant laws and regulations, you may exercise your choice in respect of the disclosure, retention and use of your personal information. Should you wish to do so, kindly contact the relevant officer in charge of your account or address your queries or complaint to the designated contact person whose details are provided in clause 8.4 below.
    • If you do not wish to receive marketing/advertisement/promotional materials from us, you have the right to request that we stop contacting you or sending you marketing/advertisement/promotional materials. Such request may be made via email to the designated contact person below.
    • 8.4 Enquiries Or Complaints
    • Should you have any query, concerns or complaints in relation to this Privacy Notice or how we handle your personal information, kindly contact us at:
    • Affin Hwang Investment Bank Berhad
      Designated Contact Person: Customer Service Officer
      Mailing Address : 3rd & 4th Floors, Wisma Meru, 1 Lintang Pekan Baru, Off Jalan Meru, 41050 Klang, Selangor
      Contact No. / Fax No. : +603-2143 1113 / +603-3343 3869
      Email Address: enquiry.pdpa@affinhwang.com
    • Affin Hwang Asset Management Berhad
      Designated Contact Person:Privacy Officer
      Mailing Address: Ground Floor, Menara Boustead, 69 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
      Contact No. / Fax No. : +603-2116 6000 / +603-2116 6100
      Email Address : privacyofficer@affinhwangam.com
    • AIIMAN Asset Management Sdn Bhd (formerly known as Asian Islamic Investment Management Sdn Bhd)
      Designated Contact Person : Privacy Officer
      Mailing Address : 14th Floor, Menara Boustead, 69 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
      Contact No. / Fax No. : +603-2116 6116 / +603-2116 6150
      Email Address : general@aiiman.com
    • 9.0 Revisions to the Privacy Notice

    Our Privacy Notice may be revised from time to time. Where the Privacy Notice is revised, the revised Privacy Notice will be posted on our website www.affinhwang.com and/or communicated to you via any other means of communication deemed suitable by us. If you continue to use our services/products, you shall be deemed to have agreed to accept such changes.

Important Notice

Please be informed that Bursa Malaysia Securities Berhad and its related companies (herein collectively referred to as “Bursa”) may request for your personal information which may include information about you (including that of your directors, shareholders and officers, if you are a corporation), your background, transactions and payment details or any other information relating to any corporate exercise undertaken by you (where you have appointed Affin Hwang Investment Bank Berhad as adviser), your account(s) including trading and CDS account(s) (including asking for copies of the same) for purposes of general query, surveillance, investigation or any other purposes stated in Bursa’s Personal Data Notice and that Affin Hwang Investment Bank Berhad shall be under an obligation to furnish promptly those information or copies of documents requested by Bursa. Your attention is hence drawn to Bursa’s Personal Data Notice which can be viewed from http://www.bursamalaysia.com. You are strongly advised to read and understand Bursa’s Personal Data Notice.

NOTIS PRIVASI KEPADA PELANGGAN

  • 1.0 Umum
    • 1.1 Di Kumpulan Affin Hwang, kami menghargai privasi anda dan berusaha untuk melindungi maklumat peribadi anda selaras dengan undang-undang di Malaysia.
    • 1.2 Kumpulan Affin Hwang hanya akan mengumpul dan menggunakan maklumat peribadi anda selaras dengan undang-undang berkenaan (termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010), Notis Privasi ini dan/atau terma privasi dalam apa-apa perjanjian yang anda mungkin telah atau akan masuki dengan Kumpulan Affin Hwang.
    • 1.3 Notis Privasi ini menerangkan:
      • a. Jenis maklumat peribadi yang kami kumpul dan bagaimana kami mengumpulnya;
      • b. Bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi anda;
      • c. Pihak-pihak yang kami akan mendedahkan maklumat peribadi;
      • d. Pilihan yang kami tawarkan, termasuk cara mengakses dan mengemaskini maklumat peribadi anda.
    • 1.4 Untuk tujuan Notis Privasi ini, sila ambil perhatian bahawa:
      • a. “Kumpulan Affin Hwang” atau ”kami” merujuk kepada Affin Hwang Investment Bank Berhad, Affin Hwang Asset Management Berhad, Asian Islamic Investment Management Sdn Bhd, pemegang-pemegang saham, anak-anak syarikat, syarikat induk, syarikat-syarikat berkaitan atau sekutu kami (terma “syarikat-syarikat berkaitan” atau “sekutu” adalah ditakrifkan dalam Akta Syarikat 1965 dan Piawaian Perakaunan Malaysia masing-masing atau perundangan bidang kuasa luar negara yang setara) di Malaysia atau di luar negara.
      • b. “Maklumat Peribadi” merujuk kepada maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda (untuk individu) dan/atau individu yang relevan dalam organisasi (untuk syarikat) dan/atau transaksi anda dengan kami. Maklumat ini termasuk nama, salinan kad pengenalan, pasport dan nombor-nombor berkenaan, alamat, pekerjaan, butir untuk menghubungi, maklumat kewangan, butiran akaun, jenis produk dan/atau perkhidmatan yang dilanggan dan maklumat lain yang diperlukan berkenaan dengan anda, individu-individu yang relevan dalam organisasi dan/atau transaksi anda bersama kami. Untuk mengelakkan kekeliruan, sila ambil perhatian bahawa Notis Privasi ini adalah merujuk kepada maklumat peribadi seseorang individu.
    • 1.5 Dengan membekalkan kepada kami maklumat peribadi anda, anda bersetuju kepada pemprosesan maklumat peribadi anda selaras dengan Notis Privasi ini.
    • 1.6 Sekiranya anda adalah korporasi yang membekalkan maklumat peribadi pengarah-pengarah, pemegang-pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai kepada kami, sila pastikan bahawa anda mendapat kebenaran mereka dan Notis Privasi ini dibawa kepada perhatian pengarah-pengarah, pemegang-pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai yang mana maklumat peribadi mereka akan atau telah dibekalkan kepada kami.
  • 2.0 Jenis Maklumat Peribadi Yang Kami Kumpulkan dan Cara Kami Mengumpulnya
    • 2.1 Untuk membolehkan kami mengendali pertanyaan anda, membuka dan mengendali akaun/kemudahan untuk anda dan/atau untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kami secara umum, kami mungkin perlu dan/atau dikehendaki untuk mengumpul, mengguna, mendedah dan menyimpan (iaitu “memproses”) maklumat peribadi dan/atau maklumat kewangan mengenai anda,adalah diperluan antara lain:
      • a. untuk mengesahkan identiti peribadi dan latar belakang anda;
      • b. untuk mengesahkan kedudukan kewangan dan kepercayaan kredit (sekiranya perlu); dan/atau
      • c. membekalkan anda dengan mana-mana produk-produk dan/atau perkhidmatan kami yang dipohon.
    • 2.2 Kami mungkin mendapatkan maklumat ini daripada anda dan sumber-sumber lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
      • a. melalui perhubungan anda dengan kami, contohnya maklumat yang anda bekalkan dalam borang-borang permohonan, apabila anda menggunakan produk atau perkhidmatan, apabila anda berurus niaga menguruskan akuan anda, apabila anda mengambil bahagian dalam kaji selidik pelanggan, pertandingan dan promosi, dan semasa semakan kewangan;
      • b. melalui komunikasi lisan dan bertulis dengan kami dan/atau ejen yang diberikuasa;
      • c. daripada pihak-pihak ketiga berkaitan dengan anda, seperti majikan, pemegang akaun bersama, penyedia sekuriti, penjamin, wakil-wakil, rakan-rakan lain dalam perkongsian anda, atau melalui pelanggan korporat atau penyedia sekuriti korporat kami di mana anda seorang pengarah, pemegang saham, pegawai atau penandatangan dibenarkan;
      • d. daripada analisis berkenaan cara anda menggunakan dan mengendalikan akaun/kemudahan anda bersama kami, daripada transaksi yang anda buat dan daripada bayaran-bayaran yang dibuat kepada/daripada akaun/kemudahan anda;
      • e. domain awam;
      • f. Biro Kredit Bank Negara, agensi-agensi pelaporan kredit, pengawal-pengawal selia dan agensi-agensi kerajaan yang berkenaan; dan/atau
      • g. daripada sumber-sumber lain yang anda telah memberikan persetujuan untuk mendedahkan maklumat berkaitan dengan anda dan/atau yang mana adalah tidak dihadkan.

  • 3.0 Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda
    • 3.1 Kami mungkin menggunakan maklumat peribadi anda untuk satu atau lebih tujuan berikut:
      • a. untuk menilai permohonan anda untuk produk atau perkhidmatan kami;
      • b. untuk mengesahkan kedudukan kewangan anda melalui semakan rujukan kredit;
      • c. untuk mengurus dan mengekalkan akaun anda dan kemudahan bersama kami;
      • d. untuk menguruskan perniagaan dan hubungan anda bersama kami;
      • e. untuk mengetahui lebih mendalam keperluan pelaburan kini dan kemudian anda dan situasi kewangan anda;
      • f. untuk membekalkan kepada anda maklumat mengenai dan/atau untuk memasarkan produk, perkhidmatan dan tawaran Kumpulan Affin Hwang yang mungkin menarik minat anda;
      • g. untuk meningkatkan produk dan perkhidmatan kami dan membentuk produk dan perkhidmatan baru;
      • h. untuk memaklumkan anda berkenaan dengan manfaat dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan perkhidmatan;
      • i. untuk mengendalikan tawaran, pertandingan dan promosi;
      • j. untuk menjalankan penyelidikan berkenaan dengan hubungan anda bersama kami atau produk dan perkhidmatan yang sedia ada/akan datang;
      • k. untuk membalas pertanyaan dan aduan anda;
      • l. untuk mengemaskini, menggabungkan dan meningkat ketepatan rekod-rekod kami;
      • m. untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang tiada nama dirujuk (anonymised) atau secara agregat dengan cara yang tidak mengenalpasti anda sebagai seorang individu;
      • n. untuk menjalankan kajian untuk tujuan analitik termasuk tetapi tidak terhad kepada perlombongan data (data mining) dan analisa transaksi anda bersama kami;
      • o. untuk memenuhi keperluan pendedahan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang atau perjanjian yang mengikat Kumpulan Affin Hwang;
      • p. untuk tujuan audit, pematuhan dan pengurusan risiko;
      • q. untuk menilai risiko-risiko kewangan dan insurans;
      • r. untuk memindahkan atau menyerahkan hak dan kewajipan di bawah mana-mana perjanjian dengan anda;
      • s. untuk melindungi atau menguatkuasakan hak kami untuk menuntut balik hutang yang tertunggak kepada kami;
      • t. untuk menjalankan semakan pencegahan penggubahan wang haram;
      • u. untuk pengesanan jenayah, pencegahan dan pendakwaan;
      • v. untuk tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan, standard, garis panduan dan/atau pihak berkuasa pengawal selia yang berkaitan;
      • w. untuk sebarang tujuan lain yang berhubungan dengan perniagaan atau transaksi kami; dan/atau
      • x. untuk tujuan lain yang sampingan atau lanjutan daripada tujuan di atas.
    • 3.2 Kami akan meminta kebenaran anda sebelum menggunakan makumat peribadi anda untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan dalam Notis Privasi ini dan dalam terma privasi perjanjian anda bersama Kumpulan Affin Hwang.

  • 4.0 Pendedahan Maklumat Peribadi Anda
    • 4.1 Semasa pembekalan, pengurusan dan/atau pengendalian produk dan perkhidmatan kami kepada anda kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda (setakat yang diperlukan) kepada pihak-pihak ketiga seperti berikut:
      • a. Kumpulan Affin Hwang termasuk pengarah-pengarah, pegawai-pegawai, ejen jualan, wakil-wakil penjual saham dan futures;
      • b. syarikat- syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang bertindak sebagai agen-agen dan/atau penasihat-penasihat professional;
      • c. syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang membantu kami dalam pemprosesan dan/atau memenuhi transaksi yang anda minta;
      • d. syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang membantu kami untuk membekalkan perkhidmatan tambahan nilai yang anda minta;
      • e. penasihat-penasihat kami (termasuk tetapi tidak terhad kepada akauntan-akauntan, juruaudit-juruaudit, peguam-peguam, penasihat-penasihat kewangan, konsultan-konsultan atau penasihat-penasihat professional lain);
      • f. saudagar-saudagar dan rakan-rakan kongsi strategik kami;
      • g. sesiapa yang dimaklumkan oleh anda sebagai pihak yang diberikuasa untuk memberi arahan atau mengguna akaun/kemudahan atau produk atau perkhidmatan bagi pihak anda;
      • h. sesiapa yang berhasrat untuk menyelesaikan wang yang tertunggak di bawah kemudahan yang diperuntukkan oleh kami kepada anda tertakluk kepada persetujuan terdahulu anda;
      • i. mana-mana pihak ketiga akibat pengstrukturan semula kemudahan-kemudahan yang diperuntukkan kepada anda atau jualan hutang, atau pengambilalihan atau jualan apa-apa syarikat kami;
      • j. mana-mana agensi penilaian / rujukan;
      • k. mana-mana institusi-institusi kewangan, saudagar-saudagar, syarikat-syarikat takaful, pengendali-pengendali takaful, penanggung-penanggung insurans, broker-broker insurans atau pembekal-pembekal perlindungan kredit terus atau tidak terus;
      • l. mana-mana orang yang berkait dengan pelaksanaan atau perlindungan apa-apa hak kami di bawah perjanjian anda dengan kami;
      • m. mana-mana pembekal pihak ketiga, agen atau kontraktor yang telah dilantik oeh kami untuk membekalkan perkhidmatan kepada kami sama ada di dalam atau di luar Malaysia tertakluk kepada pengawalan-pengawalan sekuriti maklumat yang mencukupi;
      • n. badan-badan kawal selia seperti Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Malaysia Securities Berhad, Bursa Malaysia Derivatives Berhad, gedung penjelasan dan badan kawal selia yang lain yang mempunyai penyeliaan ke atas kami atau aktiviti-aktiviti kami;
      • o. Biro Kredit yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia;
      • p. mana-mana pihak di mana pendedahan adalah dikehendaki oleh undang-undang atau keperluan penyeliaan atau selaras dengan perintah Mahkamah; dan/atau
      • q. mana-mana pihak yang kami mungkin mempunyai perhubungan perniagaan atau transaksi.
    • pada semua masa tertakluk kepada undang-undang (termasuk peraturan, garis panduan dan/atau kewajipan) yang merujuk kepada Kumpulan Affin Hwang (sama ada di dalam atau di luar Malaysia).
    • 4.2 Semua pihak yang disebut di klausa 4.1 atas dimana mereka mungkin akan mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak lain seperti syarikat-syarikat dalam kumpulan mereka, sekutu mereka dan Pengarah, pemegang saham, pekerja syarikat tersebut dan sekutunya, penasihat profesional, pembekal perkhidmatan, rakan kongsi strategik, pengawal selia dan apa-apa pihak yang mereka mungkin mempunyai perhubungan perniagaan atau transaksi;
    • 4.3 Kami akan menganggap maklumat peribadi anda sebagai peribadi dan sulit dan tidak akan mendedahkan maklumat kepada sesiapa di luar Kumpulan Affin Hwang kecuali:
      • a. di mana anda telah memberikan kebenaran dan/atau persetujuan;
      • b. di mana kami dikehendaki atau dibenarkan untuk membuat demikian di bawah undang-undang;
      • c. di mana dikehendaki atau dibenarkan oleh perintah Mahkamah;
      • d. di mana dikehendaki untuk membuat demikian oleh Bursa Malaysia Securities Berhad dan/atau syarikat-syarikat berkaitan (Sila rujuk kepada “Notis Penting” yang dinyatakan di mukasurat akhir Notis Privasi ini);
      • e. di mana kami mungkin memindahkan hak dan kewajipan menurut perjanjian; dan/atau
      • f. di mana kami dikehendaki untuk memenuhi kewajipan kami kepada penguasa peraturan yang relevan (contohnya Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Malaysia Securities Berhad) dan/atau di bawah suatu perjanjian.

  • 5.0 Keselamatan Maklumat Peribadi Anda
    • 5.1 Maklumat anda adalah aset kami dan Kumpulan Affin Hwang meletakkan kepentingan yang dalam untuk memastikan keselamatan maklumat peribadi anda. Kami dari semasa ke semasa mengkaji semula dan melaksanakan langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang terkini semasa memproses maklumat peribadi anda.
    • 5.2 Pekerja-pekerja Kumpulan Affin Hwang adalah dilatih untuk mengendalikan maklumat peribadi dengan selamat dan dengan kerahsiaan yang ketat, di mana kegagalan membuat demikian mereka akan tertakluk kepada tindakan disiplin.
    • 5.3 Kami juga mengenakan pematuhan Notis Privasi ini ke atas ejen-ejen, pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga, konsultan-konsultan dan penasihat-penasihat professional kami. Ini adalah untuk memastikan bahawa maklumat peribadi anda dijaga daripada kehilangan, penyalahgunaan, perubahan, pendedahan atau kemusnahan tanpa kebenaran dan tidak sengaja.
  • 6.0 Pengekalan Maklumat Peribadi
    • 6.1 Kumpulan Affin Hwang akan mengekalkan maklumat peribadi anda dalam pematuhan Notis Privasi ini dan/atau terma-terma dan syarat-syarat dalam perjanjian(-perjanjian) anda bersama Kumpulan Affin Hwang:
      • a. untuk tempoh perhubungan anda bersama kami;
      • b. untuk tempoh setakat diperlukan untuk melindungi kepentingan-kepentingan Kumpulan Affin Hwang dan/atau pelanggan-pelanggan walaupun perhubungan anda bersama kami telah ditamatkan;
      • c. apabila dikehendaki oleh undang-undang; dan/atau
      • d. apabila dikehendaki oleh dasar-dasar Kumpulan Affin Hwang yang relevan.

  • 7.0 Bagaimana Sekiranya Maklumat Yang Dibekalkan Oleh Anda Tidak Lengkap?
    • 7.1 Di mana ia dinyatakan, ia adalah wajib untuk anda membekalkan maklumat peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk produk dan perkhidmatan kami. Sekiranya anda menolak untuk membekalkan maklumat peribadi yang wajib diberikan, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan/permintaan anda atau membekalkan atau terus membekalkan anda dengan produk atau perkhidmatan kami.

  • 8.0 Hak Anda Untuk Mengakses dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda
    • Kami akan membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami.
    • 8.1 Mengakses Maklumat Peribadi Anda
      • a. Anda boleh mengakses maklumat peribadi anda dalam milikan Kumpulan Affin Hwang dengan membuat suatu permintaan bertulis kepada pegawai yang mengendalikan akaun dan/atau pegawai kaunter hadapan, tertakluk kepada bayaran yuran pemprosesan yang relevan. Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah untuk membekalkan kepada anda sesalinan maklumat peribadi yang diminta dalam masa 21 hari daripada penerimaan permintaan anda yang lengkap dan yuran pemprosesan.
      • b. Sila ambil perhatian bahawa Kumpulan Affin Hwang mungkin perlu menahan akses kepada maklumat peribadi anda dalam keadaan yang tertentu, sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah suatu sifat perdagangan yang sulit atau dalam keadaan di mana kami menerima permintaan berulang-ulang untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memaklumkan anda sebab mengapa kami tidak dapat memenuhi permintaan anda.
    • 8.2 Membetulkan / Mengemaskini Maklumat Peribadi Anda
      • a. Di mana maklumat peribadi yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau apabila relevan, bukan terkini, anda boleh membuat permintaan untuk membetulkan maklumat peribadi anda tersebut.
      • b. Anda juga boleh membantu kami untuk mengekalkan maklumat peribadi anda (seperti alamat surat-menyurat anda yang terkini) terkini, untuk membolehkan kami berkhidmat untuk anda dengan lebih baik.
      • c. Untuk pelanggan yang menjalankan perdagangan sekuriti, sekiranya anda ingin membetulkan / mengemaskini maklumat peribadi anda yang terdahulunya dibekalkan kepada kami, sila hadir secara peribadi ke mana-mana cawangan broker sahamAffin Hwang Investment Bank Berhad untuk membuat permintaan bertulis untuk melaksanakan maklumat peribadi anda yang betul / terkini untuk mengelakkan sebarang ketidaktepatan dan pembetulan palsu.
      • d. Untuk pelanggan-pelanggan lain, sila hubungi pegawai yang mengendalikan akaun/kemudahan anda bersama kami.
      • e. Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda untuk membetulkan / mengemaskini maklumat peribadi anda dalam masa 21 hari daripada penerimaan permintaan bertulis anda.
      • f. Sila ambil perhatian bahawa Kumpulan Affin Hwang mempunyai budi bicara sama ada untuk membenarkan permintaan pembetulan / pengemaskinian anda atau boleh meminta keterangan dokumen lanjut berkenaan dengan maklumat baru tersebut untuk mengelakkan fraud dan ketidaktepatan.
    • 8.3 Membuat Pilihan Anda Berkenaan Dengan Pendedahan dan Penggunaan Maklumat Peribadi Anda
      • Tertakluk kepada hak dan kewajipan perjanjian kami di bawah undang-undang dan peraturan-peraturan yang relevan, anda boleh membuat pilihan anda berkenaan dengan pendedahan, pengekalan dan penggunaan maklumat peribadi anda. Sekiranya anda ingin membuat demikian, sila hubungi pegawai yang relevan yang mengendalikan akaun atau merujuk pertanyaan atau aduan anda kepada Pegawai Perkhidmatan Pelanggan kami di mana butiran adalah diberikan dalam klausa 8.4 di bawah.
      • Sekiranya anda tidak ingin menerima bahan-bahan pemasaran/pengiklanan/promosi daripada kami, anda mempunyai hak untuk meminta kami untuk berhenti menghubungi anda atau menghantar bahan-bahan pemasaran/pengiklanan/promosi. Permintaan demikian boleh dibuat melalui emel kepada orang yang dinyatakan di bawah.
    • 8.4 Pertanyaan-pertanyaan atau Aduan-aduan
      • Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, keraguan atau aduan berkenaan dengan Notis Privasi ini atau cara kami mengendalikan maklumat peribadi anda, sila hubungi kami di:
      • Affin Hwang Investment Bank Berhad
        Pegawai Bertugas: Pegawai Perkhidmatan Pelanggan
        Alamat Surat-Menyurat: 3rd & 4th Floors, Wisma Meru, 1 Lintang Pekan Baru, Off Jalan Meru, 41050 Klang, Selangor
        No. Tel. / No. Faks : +603-2143 1113 / +603-3343 3869
        Alamat Emel: enquiry.pdpa@affinhwang.com
      • Affin Hwang Asset Management Berhad
        Pegawai Bertugas: Pegawai Privasi
        Alamat Surat-Menyurat: Ground Floor, Menara Boustead, 69 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
        No. Tel. / No. Faks : +603-2116 6000 / +603-2116 6100
        Alamat Emel: privacyofficer@affinhwangam.com
      • AIIMAN Asset Management Sdn Bhd (formerly known as Asian Islamic Investment Management Sdn Bhd)
        Pegawai Bertugas: Pegawai Privasi
        Alamat Surat-Menyurat: 14th Floor, Menara Boustead, 69 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
        No. Tel. / No. Faks : +603-2116 6116 / +603-2116 6150
        Alamat Emel: general@aiiman.com
  • 9.0 Penyemakan Semula Notis Privasi
    • 9.1 Notis Privasi kami mungkin disemak semula dari semasa ke semasa. Apabila Notis Privasi ini disemak semula, Notis Privasi yang disemak semula akan dipaparkan pada laman web kami www.affinhwang.com dan/atau dimaklumkan kepada anda melalui cara komunikasi yang lain yang dianggap sesuai oleh kami. Sekiranya anda terus menggunakan perkhidmatan/produk kami, anda akan dianggap telah bersetuju kepada perubahan tersebut.

Notis Penting

Sila dimaklumkan bahawa Bursa Malaysia Securities Berhad dan syarikat-syarikat berkaitan (dirujuk secara kolektif sebagai “Bursa”) mungkin meminta maklumat peribadi anda yang mungkin mengandungi maklumat berkenaan dengan anda (termasuk maklumat berkenaan dengan pengarah-pengarah, pemegang-pemegang saham dan pegawai-pegawai, sekiranya anda adalah suatu syarikat), latar belakang anda, transaksi dan butiran bayaran atau maklumat lain yang berkenaan dengan pelaksanaan korporat yang dilakukan oleh anda (di mana anda melantik Affin Hwang Investment Bank Berhad sebagai penasihat), akaun anda termasuk akaun cadangan dan CDS (termasuk meminta salinan untuk yang tersebut) untuk tujuan pertanyaan umum, pengawasan, penyiasatan atau tujuan lain yang dinyatakan dalam Notis Data Peribadi Bursa dan bahawa Affin Hwang Investment Bank Berhad adalah di bawah kewajipan untuk memberikan maklumat atau salinan dokumen yang diminta oleh Bursa. Perhatian anda adalah dengan ini dibawa kepada Notis Data Peribadi Bursa di mana ia boleh dilihat daripada http://www.bursamalaysia.com. Anda adalah dinasihati untuk membaca dan memahami Notis Data Peribadi Bursa.